Trettio bästa från 201*

Jag ska skriva så lite som möjligt om mina våndor inför processen men vill ändå ha fört till handlingarna att det var svårt att välja. Jag ville bara ha en låt per artist och att välja en låt från en artist som släppt fyra av mina favoritskivor de senaste tio åren är inte helt trivialt.

Det finns självklart ingen objektivitet när man plockar ut en sån här lista, det hoppas jag vi alla är eniga om. Ibland har en låt valts för att det är låten jag tycker mig minnas att jag gillade på en platta jag lyssnade på för nästan tio år sedan. Hur jämför man en sån låt med något som går på het rotation december 2019?

Så här blev det i alla fall.

Det är mycket svenskt på listan, det har så klart en del att göra med att jag sitter i Sverige och har ett särintresse av den svenska scenen men också för att 2010-talet har varit ett helt enastående decennium för svensk doom, sludge och stoner. Band som Domkraft, Graveyard, Mammoth Storm, Monolord och Vokonis har gjort stort avtryck internationellt, det är svårt att inte vilja hedra detta. En dominans vi inte sett sen den tidiga svenska dödsmetallvågens dagar.

Några specialomnämnanden:

Beastwars ”Storms of Mars”
Att välja en låt med Beastwars är omöjligt. Nyazeeländarna har släppt vad jag ser som fyra av de allra bästa albumen under tiotalet. Enastående jämn kvalitet. Egentligen borde någon låt från andra albumet Blood Becomes Fire kanske fått representera, men det finns en sån ursinnig desperation och ångest i sångaren Matt Hydes insats på den här låten som inspirerats av hans insjuknande i cancer att det är svårt att inte drabbas.

Batushka ”Yekteniya III”
Egentligen vill jag rekommendera att man lyssnar på hela plattan Litourgiya i ett svep, som en låt. Så att spår 3 valdes ut är mer ett slumpens verk än något annat. Det är en på många sätt unik platta, både genom sitt innehåll men även på grund av den uppslitande rättighetskonflikten som tog vid. Jag vet inte om någon av de grupper som uppstått ur kapsejsandet någonsin kommer släppa en skiva som Litourgiya igen. Förmodligen inte.

Yob ”Before We Dreamed of Two”
Jag har knappt lyssnat på Yob sen Atma släpptes, men de är ett av tiotalets bästa band och både jag och du som läser borde lyssna mer på dem.

Med tiotalet blev, i alla fall i den mån jag sett en trend, Epic Doom och Death Doom svagare och mer sällsynt medan stoner och sludge växte sig starkare. Särskilt på den svenska scenen. Värt att notera också är att det är stoner nästan helt utan drogreferenser, vilket kan tyckas en självmotsägelse men det funkar ypperligt bra.

Fuzztrenden höll sig stark under det gångna årtiondet. Band som Blood Ceremony, Graveyard och Uncle Acid and the Deadbeats skapade ny musik med ett ankare kvar i sextio- och sjuttiotalen, helt utan att låta mossiga.

Spotify-formatet har begränsat utvalet något och jag har inte fått med så mycket band från de scener som vuxit under åren. Singapores Marijannah och Azerbajdzjans Pyraweed får representera den allt större mängd riktigt bra band som inte kommit från Europa eller något av Amerikorna.

Med det sagt, här är min lista. Jag hoppas ni ska finna den inte helt uppåt väggarna. Eller att ni finner den skogstokigt fel och blir upprörda. Vilket som funkar faktiskt.

Här kan du lyssna på hela listan.

 • Graveyard ”Ain’t Fit To Live Here”
 • Marijannah ”All Hollows’ Eve”
 • Ahab ”Antarctica the Polymorphess”
 • Beastwars ”Storms of Mars”
 • Dold Vorde Ens Navn ”Blodets Hvisken”
 • Firebreather ”Our Souls, They Burn”
 • Signo Rojo ”Märkvärdig”
 • Mammoth Storm ”Raven Void”
 • Dödaren ”The Wave”
 • Blood Ceremony ”Loreley”
 • Novarupta, Martin Wegeland ”Ourang Medan”
 • Domkraft ”They Appear to Be Alive”
 • Black Pyramid ”Mercy’s Bane”
 • Monolord ”Audhumbla”
 • Sleep ”Giza Butler”
 • Conan ”Foehammer”
 • Batushka ”Yekteniya III”
 • Heavydeath ”The Stone Speaks at Winter”
 • Doppälgängär ”Aokigahara (Sea of Trees)”
 • Panopticon ”Black Soot and Red Blood”
 • Evoke thy Lords ”Cause Follows Effect”
 • Pyraweed ”Flight of the Mind”
 • Spelljammer ”From Slumber”
 • YOB ”Before We Dreamed of Two”
 • Usnea ”Random Cosmic Violence”
 • Hexgrafv ”1347”
 • Uncle Acid & The Deadbeats ”Ritual Knife”
 • Katatonia ”Don’t Tell a Soul”
 • OM ”State of Non-Return”
 • Cult Of Luna ”Lay Your Head to Rest”

Doomlobbyisten Harald Frostvide är ena halvan av radioprogrammet Trigger