Tjejlyssna!

Eftersom du läser den här bloggen har du antagligen full koll på vad ordet tjejlyssna innebär.
Eller också är du lite efter, som jag, och har hört ordet massor av gånger utan att våga eller idas fråga vad det betyder.
Möjligen har du aldrig hört ordet förr, men det finner jag mindre troligt.

För dig som känner dig lite osäker på vad ordet tjejlyssna egentligen betyder kommer här en förklaring:

Du vet när du hör en låt, och den träffar dig direkt, så att du knappt kan bärga dig innan den är slut så att du kan lyssna på den från början igen. När låten är så bra att du spelar den igen och igen. När du tänker att du ska ha lite variation och försöker lyssna på annat men alla andra låtar i hela världen känns jättetrista och du bara vill återvända till din förälskelse. För det är precis så det är att tjejlyssna. Som att vara kär, fast i en låt. Sådär kär så att man vill vara med låten hela tiden. Precis som man har svårt att slita sig när man ska skiljas från sin käraste även om det bara är för att han ska gå och köpa tidningen, så måste man lyssna på låten bara en gång till innan man går ut, tar en dusch, lägger sig för att sova eller tar tag i vaddetnuvar man skulle göra.

Alla förälskelser går över. Så även tjejlyssningsförälskerna. Somliga av dem utvecklas till långvarig kärlek, som dock lugnar ner sig och det kan räcka att ta fram låten någon gång då och då och må bra av den. Andra hör till den där kategorin som det bara behöver gå ett par månader innan man undrar hur i helvete man kunde falla för den låten liksom.

Är du med? Tjejlyssna = lyssna på samma låt om och om igen, på repeat. Allt ifrån någon timme till flera veckor. Precis som med andra förälskelser – de varar olika länge. I vissa fall kan tjejlyssningen omfatta ett helt album, eller en speciell spellista som man ej vill släppa.

Här är veckans tjejlyssning.

[myyoutubeplaylist wQma1y1N-Tk]


Posted

in

by

Tags:

Comments

12 responses to “Tjejlyssna!”

 1. […] praktiken innebär detta att den som lyssnar på musik en stund om dagen, och gärna tjejlyssnar, kommer att tvingas betala om de vill fortsätta använda Spotify. Det finns såklart alternativ, […]

 2. […] här veckan är det Carl Norén som stått för min tjejlyssning. Här kan du också […]

 3. […] innehåller uteslutande siffror, inga ord. Inspiration fick jag från den låt som är min tjejlyssning just nu, så därför bjuder jag på en bonuslista – Tjejlyssna […]

 4. nollpunkt Avatar

  Jag tror att det motsvarande kill-lyssna är väl balanserade spellistor, blandband med "rätt" låtar, "rätt" skivor, "rätt" artister … lite åt Nick Hornbys listor i "High Fidelity" eller för den delen "31 songs".

  1. mymlan Avatar
   mymlan

   fjantigt! :)

 5. gealach Avatar
  gealach

  Hehe, så är det ju faktiskt! Tänk att det finns ett ord för det :-D

  Det här är min tjejlyssning sedan några veckor tillbaka: http://open.spotify.com/track/1MgUdTLgVBWe0512uuu

 6. Christermagister Avatar

  Jag har inte hört ordet tidigare, men jag känner precis igen känslan och beteendet både när det gäller musik och andra förälskelser. Gör det mig till en tjej? :-)

  Hur gör man när man kill-lyssnar?

  P.S. Min senaste tjejlyssning tror jag var denna: http://www.youtube.com/watch?v=dhcGNN9r1D4

  1. mymlan Avatar
   mymlan

   Ingen aning om faktiskt varför det heter just "tjejlyssna", så någon killmotsvarighet känner jag inte till. :)

 7. […] bloggar jag hos Dagens Spotifylista. Till exempel idag, när jag skrivit om att Tjejlyssna. Och igår, när jag publicerade en kollaborativ lista med bra låtar som släppts hittills i år. […]

 8. Ulrika Good Avatar

  Åh, vad jag håller med! Det var ju den han spelade på P3 Guld-galan och som jag tänkt på sedan dess, men inte hittat förrän nu. Tack! Här ska tjejlyssnas.

 9. @lowenhamn Avatar

  Den här har jag tjejlyssnat till de senaste dagarna. Bäst gör den sig på riktigt stark volym på stora högtalare med mycket bas.
  http://www.youtube.com/watch?v=W7c3wRzUUjs