ende Neu

Einstürzende Neubauten fyllde trettio år i april och reser för tillfället runt i Europa på en jubileumsturné. Förtjänar de fortfarande uppmärksamhet? Ja, säger jag, utan tvekan. Som ett av få band lyckas de hålla sig intressanta år efter år; med hjälp av sidoprojekt, samarbeten, experiment och en trogen skara fans (som bland annat hjälpte till att finansiera ett par plattor under 00-talet genom projektet neubauten.org) utvecklar de hela tiden sin akt.

På torsdag och fredag spelar Einstürzende Neubauten i Köpenhamn. Den 4 november är det poesi, konst och musik som skapas utanför bandets ramar som står i centrum. Den 5 november är det en mer traditionell konsert. Under helgen är det samma upplägg i Stockholm. XXX år och II konserter firar jag med III listor – en tidig, en typ i mitten och en med nyare musik. Om urvalet på den här och de två följande listorna ser lite märkligt ut beror det, bland annat, på att stora delar av bandets katalog och alla sidoprojekt inte finns på Spotify. Köp dem.

Lyssna på spellistan: Einstürz ende Neu bauten

På andra listan (eller snarare bland filmerna) samarbeten med Nick Cave and the Bad Seeds (Blixa Bargeld vikarierar för Kylie Minogue), Meret Becker (som var gift med Alexander Hacke under den här perioden) och Gudrun Gut (som var med och startade Neubauten 1980), samt solomaterial med FM Einheit som lämnade bandet under inspelningen av Ende Neu.

[myyoutubeplaylist nQ9uL6eHqg4, 0Ve5ceF_BiI, SV3R5vdxnMk, nufIYi_WYF0, PBP57yI-jmY, rH0tbfKKbYc, e7S7GwYJAJQ, TmnOdZEdXys, ysQEF8K9zpM, JZ4Q9_bDwLY]


Publicerat

i

av

Kommentarer

Ett svar till ”ende Neu”

  1. […] This post was mentioned on Twitter by Pelle Sten, Niclas Holmqvist. Niclas Holmqvist said: #spotify Einstürzende Neubauten-frossan fortsätter. Dag 2 av 3. Dagens Spotifylista: ende Neu http://bit.ly/bu8VcO […]